Krolllilja-Krollilja Perenner Lilium martagon

Brandi

Krollilja Wikipedia

Krolllilja
Svanå trädgård: Krollilja

Krollilja Dom gröna bladen i krukan nedan kommer att få vita blommor, Ornithogalum angustifolium Boreau, (eller snarare så kommer det komma en blomstjälk någonstans från bladen). Då bryter man försiktigt loss sidolökarna och plantera dem för sig. Runt vår hembygdsgård i Södra Sandsjö finns det också gott om förvildad krollilja. Kalkbladen är bakåtrullade En lilja som är förvildad i delar av landet. Köp online Krollilja lök (360443185) Lökar och knölar • Avslutad 11 aug 09:02. Krøll-lilje Krans-Lilje Varjolilja Martagon Lily, Turk’s-cap Lily Türkenbund-Lilie Beskrivning. Från det POM-listade gårdsbeståndet i Kallmora, Orsa som funnits sedan minst tidigt 1900-tal. Krollilja (Lilium martagon) är en växtart i familjen liljeväxter som förekommer naturligt från södra, centrala och östra Europa till nordvästra Turkiet, Kaukasus, västra Kina, Mongoliet och Sibirien. Liljor har nämligen förmågan att av varje lökfjäll bilda nya lökar. Höjd: 70–150 cm. Stjälken styv, oförgrenad. Skick: Begagnad Fri Frakt Auktion • Tradera.com. Vill man ta tillvara på sidolökar från äldre bestånd av krollilja, så görs det på hösten. Så här såg knopparna ut, när jag var på landet härom dagen. Krollilja (Lilium Martagon) finns både som vit och rosa. Detta kan vi utnyttja för liljeförökning. Helens trädgård Det är mer än 40 år sedan jag satte mitt första frö i jorden. Krolliljan startar våren med en karakteristisk, fräscht grön bladrosett. Jag tror det är en Lilium martagon ‘Norrland’. Storleken på blomsterlökarna och knölarna har stor betydelse för storleken på blommorna men även för hur livskraftig växten blir vilket i sin tur påverkar hur många som tar sig.

Krolllilja
Bilder av Krollilja
  1. Krollilja Perenner Lilium martagon
  2. Den virtuella floran: Lilium martagon L – Krollilja
  3. Tankar om och från min trädgård : Krollilja – Lilium

Senare kommer kungsängslilja (Fritillaria meleagris), brandlilja (Lilium bulbiferum), krollilja (Lilium martagon) och andra sorter. Håller tummarna Anette för din sådd. Ursprung; C, S och Ö Europa, NV Turkiet, Kaukasus och Sibirien. Härdighet. Stjälkar med dekorativa, upprätta fröhus, fina i arrangemang. Råden är anpassade till olyckstillbud hos småbarn. Köp online Lilium martagon ‘Album’ – Krollilja – Vit (247190463) Blomsterfrön • Skick: Begagnad Pris 10 kr • Tradera.com. Detta är en gammal kulturväxt som fanns i både herrgårds- och torpträdgårdar. Har dock hört att ibland kan det bli någon vit avkomma. Höga mer än 110 cm. Blomstorlek. Under 10 cm. Det är många olika sorter som har prövats, allt från krukväxter och sommarblommor till perenner, buskar och träd. Krollilja, vitblommande. Liliaceae. Lökar och knölar. Rikligt med små vita blommor på en kraftig stängel under sommaren. Moderlöken grävs ner igen på samma djup. Kejsarkrona. Spindellilja Sprekelia Tofslilja Kapamaryllis – Amaryllis Belladonna – Äkta Amaryllis. Krollilja är en flerårig ört med upprätt stjälk och …. Höjd: 120 cm. Växtplats: Väldränerad, gärna något kalkhaltig jord och sol till skugga. Storslagna kjolar som höjer sig över alla andra.

I vår trädgård växer några vita och rosa krolliljor, här skall jag berätta lite om dem. Jag hade under några års tid köpt små lökförpackningar om våren för att få en egen Krollilja sedan jag läst om hur krolliljor blommar i hundratal under päronträden i Klosterträdgården i Vadstena. Krollilja Lilium martagon Benämns även som: Höga, stadiga stjälkar med flera mahognyröda liljeklockor på varje. Odling från frö: Dessa fröer gror långsamt och oregelbundet. Har även frösått från vit Krollilja men alla avkommor blev ljust rosa. Det tar nog ca. 7 år innan Krolliljan har nått sin slutliga höjd. Vi säljer krolliljor, krollilja, krolliljelök, krolliljelökar, Lilium Martagon. Du har kommit rätt – runt hörnet väntar nätets största butik för lökar och knölar eller knölar och lökar – …. Välkommen till vårt breda utbud av lökar till liljor för plantering i kruka eller i trädgården. Vi har allt du behöver för att plantera och sköta om dina li. Relaterad information. Sökord. Lilja. Publiceringsinfo. Faktagranskad 27 januari 2019 av Giftinformationscentralen. Gräv försiktigt ner på sidan av en vacker lilja. Vacker mörk, purpurfärgad krollilja med gyllene prickar. Blommar i juli-augusti med karaktäristiskt krökta kronblad. Höjd ca 80-100 cm. Trivs i sol till skugga i väldränerad jord. Vårblommande lök som planteras på hösten. Familj: Liljeväxter – Liliaceae; Växtform: Flerårig ört med underjordisk lök. I Sverige förekommer inga arter naturligt. Martagon är turkiska och betyder turban. Krolliljan har ett speciellt utseende med upprullade kronblad. Låt fröställningarna sitta kvar efter blomningen och själva ramla till. Blir bladen ändå uppätna även om man inte ser några insekter, kan det vara larver som äter på bladen under nätterna. Krollilja (Lilium martagon) är en art i familjen liljeväxter som odlas som prydnadsväxt i trädgårdar och parker samt ibland påträffas kvarstående eller förvildad. …. Krollilja Lilium Martagon forma flore Pleno Kallmora Kallmoraliljan Rosa Liljor. Ingår i GRÖNT KULTURARV. Är steril och sätter ej frö, kan bara delningsförökas. Helt unik. Här är det sandig mylla, helt utan lera eftersom det är så högt upp att det aldrig varit havsbotten, men jag känner till minst lika stora bestånd där det är lerjord. Krolliljan, Lilium martagon, är en härdig och lättodlad liljesort. Lilium martagon Arabian Night (Krollilja) Förpackningen innehåller 1 st. Lilium martagon Claude Shride (Krollilja) Förpackningen innehåller 1 st. Blommor sprider både glädje, skänker ro och förgyller ett hem. Dock ska man vara medveten om att väldigt många av våra mest älskade blommor är oerhört giftiga. Vi säger inte att ni ska ta bort dem eller undvika dem helt, men har.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *