10 bra tips för att lyckas med dina hyacinter – Icakuriren

Brandi

Skötselråd julens blommor Odla nu

Så sköter du om hyacint i glas Skaka försiktigt av så mycket jord som möjligt från löken. Kontrollera därför jorden i krukan när du köper din julstjärna och undvik exemplar som står blött. Lökarna kan planteras i trädgården efter blomningen. Stötta långa hyacintstjälkar med en blompinne. Vattna och skydda med täckbark (ej så tjockt lager). Vattna gärna på fatet så att stjälken inte ränner i i höjden. Vattna hyacinterna sparsamt men låt inte jorden torka ut. När all frostrisk är över kan du plantera ut växten. Fyll vatten i vasen så rötterna når ner.. Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Så sköter du om hyacint i kruka Vattna runt hyacintlökarna – aldrig på dem. Vattna sparsamt men regelbundet och aldrig direkt på löken. En övervintrad amaryllis blommar sällan till jul. Att få följa sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd.

Följ våra enkla tips så får du njuta av din amaryllis längre, kanske till och med under flera år. Vattna lagom! Torka är inte bra för julstjärnan, men motsatsen är ännu värre. Här får du massor med tips på vad du kan göra med din hyacint! Placering Hyacint vill stå på en ljus plats, men inte speciellt varmt, så ljust och svalt är melodin som fungerar för växten. För bra hållbarhet och kompakta stänglar vill hyacinten stå svalt. Iskonvalj – täck med mossa så hålls fukten kvar längre. Ska stå ljust och vattnas jämnt med svag näringsdos under blomningen. Om det finns gräsklipp så lägg ett 10 cm tjockt lager över hela sandytan och vattna med 2 – 3 dagars mellanrum vid torr väderlek men endast med några få liter vatten varje gång. Fråga. Hur ofta ska man vattna en hyacint. Vattna sparsamt, ett snapsglas med vatten per vecka brukar vara lagom. Vattna runt lökarna, aldrig på dem. 6. För att öka hållbarheten kan du placera din hyacint svalt under natten. Vattna så att jorden hålls fuktig och från februari kan du hälla svag dos av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i det. Om man vill försena eller förlänga blomningen kan man ställa lökarna svalt på nätterna och vattna mindre. Du kan, om du vill, vattna lite försiktigt när du kommit hem med krukan, men inte för mycket eftersom stjälken då blir lång och blomman riskerar att välta. Fortsätt att vattna löken och ge näring, så är löken redo att planteras ut när frosten har gått ur marken.

Plantera din hyacint som du vill, ensam i en kruka, tillsammans med andra växter eller driv löken i ett glas. Hyacint vill stå på en ljus plats, men inte speciellt varmt, så ljust och svalt är melodin som fungerar för växten. Jord Används vanlig blomjord för hyacinten. Vatten Vattna alltid runt om och inte på själva löken. Löken kan sparas och planteras ut till våren. Fortsätt vattna och ge näring som om det vore en vanlig krukväxt. Ett tips är att plantera din amaryllislök i rabatten. Julgrupper innehåller ofta växter med olika behov, så istället för att vattna igenom hela gruppen är det bättre att fördela vattnet efter respektive växts behov. T.ex behöver en hyacint i princip inget vatten, medan en julstjärna torkar ut snabbt. Vattna då närmast julstjärnan och inte alls i närheten av hyacinten. Du kan även sätta hyacintlökarna i lökglas där du fyller på med vatten så att rötterna når ner men inte att rotkakan under löken blir blöt. Ställ din kruka ljust och där det är lite svalt – hyacinter vill inte stå över direkt värme. Vi är unika i Sverige med vårt sätt att använda hyacinterna som julblommor. Försök att undvika mycket kalk i vattnet. Ställ aldrig novemberkaktusen i direkt solljus. Tips! …. Så här sköter du din hyacint • Vattna sparsamt. Jorden bör torka upp innan du vattnar igen. Stöd Storblommiga sorter kan behöva stöd när klockorna slår ut, smarta amaryllisstöd finns i våra butiker. Vattna med 3 – 4 liter vatten närmast plantan och en halv meter utåt. Vattna när jorden torkat upp kring löken. Du kan även sätta hyacinter i en hyacintvas. Ta bort all jord och skölj av löken, var rädd om rötterna. Föredrar att stå ljust och svalt. Lyckas bättre med blommorna i jul. Häll alltid bort vatten som står på fatet eller i ytterkrukan. Här får. Vattna aldrig direkt på löken, utan lite bredvid i krukan – eller på fatet. Jorden ska vara mycket näringsrik, man kan t.o.m. sätta dem direkt i komposten om man vill. Men glöm inte vattna dem ibland. Vatten påfylls så det går upp till lökbotten. Löken vilar sedan som i en skål i glaset. Hyacint Hyacinter till jul är ett måste för många. Deras doft är härlig doft och sprider julstämning i våra hem. Hyacinter är också mycket lätta att sköta och passar utmärkt i julgrupper tillsammans med exempelvis amaryllis. Tips: Blir bladen blågröna och blomman börjar sloka innebär det förmodligen att du vattnar för lite. LÄS MER: 7 finaste blommorna i vinter – här är favoriterna. Däremot är oddsen inte lika goda för återhämtning om du dränker blomman. Du kan vattna blomman på två sätt: Strax in i potten.Häll i så fall vattnet längs diskens kant, och det överskott som har läckt ut på pallen måste avtappas. I paletten. Glöm inte att hänga en mistel i dörrposten! Hyacint är en lökväxt med kraftig doft som finns i en bred färgskala. Familj: Liliaceae. Vetenskapligt namn: Hyacinthus orientalis. Hyacint kan odlas både inne och ute, i samplanteringar med andra växter i kruka eller i trädgårdens rabatter. Efter blomning, när frostrisken är över, kan lökarna tas tillvara och planteras ut i trädgården. Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Sluta vattna helt i september och oktober. Skötsel: För att gynna blomning kan man blanda lite gödning i vattnet under perioden från att löken planterats till att blomställningarna bildats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *